keskiviikko 19. maaliskuuta 2008

Ruuanlaitto sosiaalisena tapahtumana

Ruokailua pidetään tärkeänä sosiaalisena tapahtumana, olipa kyseessä sitten perheruokailu tai bisneslounas. Usein tätä edeltävä ruuanlaittoprosessi sosaalisine aspekteineen jää huomiotta.

Ruuan laittaminen on parhaimmillaan itsensä toteuttamista ja oman persoonallisuuden esille tuomista. Ruuanlaitossa näkee kättensä töiden jäljen ja voi kerrankin saattaa projektin loppuun kohtuullisessa ajassa maittavin tuloksin. Arkiruuanlaitto ei aina aivan yllä näihin ihanteisiin, mutta sosiaalista se on usein.

Kiinalainen sananlasku sanoo, että vasta ystävä, jonka kanssa olet itkenyt on oikea ystävä. Sanon, että vasta ystävä, jonka kanssa olet laittanut ruokaa on oikea ystävä. Kun pääsee ulkomaalaisen ystävän kanssa keittiöön on todella kiinni toisen kulttuurin syväjuurissa. Yhdessä ruuanlaittaminen on paljon intiimimpää kuin yhdessä syöminen. Ruuanlaittaminen on sosiaalinen tilanne, jossa otetaan toiset huomioon monella eri tasolla. Olen todella otettu, kun joku päästää lähelleen ja pyytää laittamaan ruokaa kanssaan.

Ruuanlaitossa paljastuu ihmisluonteesta paljon. Joku on ruuanlaittopuuhissaan hätäinen, toinen pedantti ja kolmas kokeileva. Itse teen yksinkertaista ja turvalliseksi kokemaani ruokaa ja arvostan aitoja ja puhtaita raaka-aineita. Tämä kertoo minusta myös ihmisenä.

Tykkään keittiöpuuhista, koska keittiössä on tuntuma raaka-aineiden alkuperään ja siellä pääsee tutustumaan koko tarinaan ruuan ympärillä. Toisinaan on mukavaa istua myös valmiiseen pöytään, mutta keittiössä on aina parhaat bileet.

1 kommentti:

Frozen Angel kirjoitti...

Joo, keittiössä parhaat bileet!;)

Hauskaa pääsiäistä sullekin! Muista nauttia lammasta, mämmiä sekä pashaa.

P.S. Hui, anoreksiablogeja. En ymmärrä, miten jotkut ihmiset välttelee syömistä. Mun mielestä maukas ruoka ja syöminen on yksi suurimmista hyvän olon lähteistä elämässä.