maanantai 17. maaliskuuta 2008

Itämeri ja lihantuontanto

Meidän käsketään vähentää lihansyöntiämme, mutta kulutusluvut näyttävät muuta. Itse muuttaisin viestiä syö laatulihaa, vaikka söisit lihaa harvemmin. Riittää, että syö lihaa viikonloppuisin ja sitten on varaa valita vaikka luomulaitumella kirmaillutta sonnin lihaa tai riistaa, kelle sitä saatavilla on.

Itämeren kunnossa pidosta kertoo Beras-raportti, jonka tulos yksinkertaistettuna on, että luomuun siirtyvä maatalous ei enää huonontaisi Itämeren tilaa. Ministeri Tiilikaisen mukaan kaltevat Etelä-Suomen pellot, joiden valuma-alueet ovat Itämerta kohti täytyisi siirtää luomuun.

Täsmäsuojelua kiitos! Nyt erityistukitoimenpiteet eivät välttämättä kohdistu ympäristöllisesti herkimpiin alueisiin. Vapaaehtoisuutta metsän ja maaperän suojeluun, mutta kunnon kannustimet juuri niille seuduille missä se olisi kiireellistä. Perinnebiotooppituet ovat yksi askel tähän suuntaan.

Karjanlanta on hyvä lannoite, ja luomutila voi pyrkiä ravinnekierrossa pitkälti omavaraisuuteen. Suomesta en karjataloutta vähentäisi, kunhan tilojen ravinnekierto pysyy mahdollisemman ehjänä.

Ei kommentteja: