torstai 6. maaliskuuta 2008

Luontainen aromi

Veljeni juo luomumehua, koska se maistuu parhaalta. Valinta ei ole hänelle missään määrin eettinen, vaan hän arvottaa tuotteet puhtaasti maun perusteella.

Maatalon lapsina meillä ei tietenkään ole mitään allergioita tai yliherkkyyksiä ja saamme olla tästä rikkaassa mikrobiympäristössä vietetystä lapsuudestamme onnellisia.

Ikävä kyllä moni muu on yliherkkä vähän sille ja tälle, myös E-sitäjatätänumeroille. He saavat kulkea kaupassa suurennuslasin kanssa. Ruoka-aineallergioita ja -yliherkkyyksiä havannoidaan mitä erilaisimmille elintarvikkeiden ainesosille ja lisääntyvässä määrin. On toki olemassa varoituksia tietyistä allergeeneistä, mutta monet muut ainesosat saa tavata tuoteselosteesta, jos tuote ei ole ennalta tuttu. Ja tavaamistahan riittää pakkausmerkintöjen meressä.

Hassua, että maussa on joskus ominaisuuksia, jotka eivät maistu. Jos tuotteen valmistuksessa ei olisi käytetty E-sitäjatätänumeroa, maistuisi se monesti aivan erilaiselta. Tai sitten tuotteen visuaalinen maku olisi erilainen tai rakenteen suutuntuma. Jotkut lisäaineet ovat tuotteen ominaisuuksille välttämättömiä, silloin lisäaineita välttävä joutuu tekemään valintoja jättämällä jopa jonkun tuotteen kokonaan pois ruokavaliostaan.

Vaihtoehtojakin on: Tuotteen ainesosat voi tarkistaa vaikka valmistajan verkkosivuilta tai kehitteillä olevasta Tuotewikistä. Luontaisen aromin saa helpoiten läheltä tuotetuista elintarvikkeista (ei säilytysaineita) ja vähemmän prosessoiduista tuotteista (ei väriaineita, arominvahvisteita). Taatuimmin luontaisen aromin saa kielelleen luomutuotteista, joihin saa käyttää vain luonnonmukaisia lisäaineita.

Ei kommentteja: